Komt hij terug?
filmpje over de wolf.
Nadat de wolf ruim honderd jaar uit Nederland is weggeweest, zal het roofdier over twee tot tien jaar terug zijn. Dat verwachten de Zoogdiervereniging VZZ en Staatsbosbeheer.
Volgens de Zoogdiervereniging zijn van oorsprong Poolse wolven nu in Duitsland tot afstanden tot 150 kilometer van de Nederlandse grens. Het aantal wolven zou in heel Europa toenemen, omdat zij bijna overal worden beschermd.
De wolf werd in 1998 voor het eerst in anderhalve eeuw in Duitsland gezien. Er zouden nu drie roedels met in totaal twintig tot 25 dieren leven in Duitsland leven. Daarnaast zijn er wolven die op zichzelf leven en zich in de buurt van de roedels begeven.
Wolvenkenner Jan van Haaften schrijft in een artikel van het tijdschrift Zoogdier van VZZ dat de wolf in gebieden waar hij lang weg is geweest bij terugkeer voor ophef kan zorgen. Veehouders zouden zich zorgen maken over hun dieren en bij het grote publiek zou het Roodkapje-syndroom optreden. Mensen zijn dan bang dat het dier ook mensen aanvalt.
Volgens een woordvoerder van Staatsbosbeheer is de kans dat een wolf een mens aanvalt zeer klein, omdat het dier mensen zo veel mogelijk mijdt. In Duitsland is voor zover bij de zegsvrouw bekend nog niemand door een wolf gebeten.
Van Haaften wijst erop dat wolven nuttig zijn om populaties edelherten, reeën en wilde zwijnen te reguleren. Veehouders kunnen waakhonden inschakelen, die effectief zijn bij het beschermen van kuddes schapen en geiten tegen de roofdieren.
Goede voorlichting naar het voorbeeld van de Duitse campagne 'Welkom wolf' kan de acceptatie voor de wolf in Nederland volgens de Zoogdiervereniging vergroten.