Meppen

Nog maar even geleden (April, 2013) is in Meppen (in Duitsland) een wolf gezien. Dat is heel erg dichtbij nederland. gezien de afstanden die een wolf binnen een dag kan afleggen is het mogelijk dat op een moment de wolf Nederland zal bezoeken.

Deskundigen verwachten dat het in eerste instantie vooral gaat om zwervers. Dat zijn de wolven (vooral jonge) die nog niet in een roedel leven.

In ieder geval is al een tijdje geleden door het ministerie vsn EZ de aanzet gegeven om alle deskundigen bij elkaar te brengen om ervoor te zorgen dat als de wolf naar Nederland komt, dat wij (de Nederlanders) er op voorbereid zijn.

Past hij eigenlijk wel in Nederland?

Wij zien de wolf nog als een symbool voor wildernis. Het gehuil van een wolf dat door de bergen wordt weerkaatst en waar in de omgeving geen mensen aanwezig zijn. Het is eigenlijk zo dat wolven zich ook prima in europa kunnen leven, ook in de omgeving van mensen. In Spanje leven rodels haast altijd op agrarisch gebied. In het oosten van Europa leven ze voor een groot deel dichtbij mensen zonder enige proplemen. Als je daaruit kennis haalt is het niet vreemd om aan te nemen dat de wolf op ten duur in Nederland zou kunnen wonen. Of het daan ook gaat om roedels of alleen zwervers zijn deskundigen het nog niet over eens. 

Onder normale omstandigheden is een wolf niet gevaarlijk voormensen, hij zal altijd mensen proberen te ontlopen. Alleen een zieke wolf (Bijv. Rabiƫs) kan een klein gevaar worden. Ook hybriden (kruising van een hond en wolf) zijn minder schuw en kunnen ook problemen veroorzaken. Er is wel een kans dat de wolf zich bij te weinig aan voedsel zichzelf te goed zal doen aan makkelijke prooien zoals landbouwdieren.