Flevoland

Een wolf? of toch niet?

Er is een ''wolf'' doodgereden in de Noordoostpolder. In het begin was het nog niet zeker of het een wolf was. Biodiversiteitscentrum Naturalis in Leiden is voor 98 procent zeker dat het wel een wolf is. 80 procent van de deelnemers aan de stelling van de dag zou het goed nieuws vinden dat de wolf na 1,5 eeuw is teruggekeerd in Nederland.

Wat vind Nederland?

Een op de zes is niet blij met de terugkeer en zegt bang te zijn voor de wolf. ''Ik vind het doodeng, wil hem niet graag tegenkomen. Wandelen of fietsen in de natuur wordt er niet leuker op.'' Sommige mensen hebben een dubbele mening.''Aan de ene kant een prachtige kroon op het ecosysteem. Aan de andere kant, arme wolf! Wat moet hij tussen dat asfalt en al die onwetende bange mensen?'' 

Maar één op de vier gelooft dat wolven niet gevaarlijk zijn zegt de stichting van Wolven in Nederland. ''Ze zijn in groepsverband zeker wel gevaarlijk.'' Zegt een onwetende. Onzin vinden de anderen, wolven zijn banger voor ons, dan wij voor hem. 

Veel mensen denken dat de wolf de boeren zal lastig vallen.''Boeren met vee hebben er last van, zie Noorwegen en Zweden.'' Toch vindt 76 procent het terecht dat de wolf een beschermde diersoort is. De bang-voor-de-wolf-groep zit hem toch liefer in de dierentuin of dood. ''Een mooie wolf is een dooie wolf.'' Zei één van hen. Dit tot afgrijzen van de liefhebbers van de wolf, zij heten hem meer dan welkom in Nederland. ''Waarom die angst? Er zijn honden die gevaarlijker zijn dan de wolf?''

Bron: Telegraaf.nl

Grap?

De wolf in de polder is zo goed als een grap. Dat zegt Evert Menkveld van Faunabeheer Flevoland.

''Ik kan het me niet voorstellen. Er zouden dan meer wolven moeten zijn, omdat ze in roedels leven.'' Ook zouden ze volgens hem niet in bewoond gebied komen, omdat de wolven schuw en bang zijn.

Daarnaast heeft niemand schade gemeld vanwege het aanrijden van het dier. Faunabeheer Flevoland denkt dat het dier meegenomen is uit Oost-Europa en is neergelegd langs de weg. 

Geen goede argumenten

De wolf had een bever in zijn maag en volgens Faunabeheer Flevoland komen die in de buurt van Luttelgeest niet voor.

''Een rodel is niet meer dan een paartje dat jongen krijgt. Juist als ze tussen de 1,5 en 2,5 jaar oud zijn, zoals de gevonden wolf, gaan ze in hun eentje aan de zwerf.'' Ook zegt hij dat de bever overal voorkomt. ''Een wolf kan in 1 tot 2 uren de Noordoostpolder doorkruisen. Het is dus mogelijk dat hij de bever in de IJssel heeft gevangen.''

 Wolf van Luttelgeest vermoord

De  wolfdie op 4 juli dood aangetroffen werd in de Noordoostpolder is niet door een ongelum vermoord. Vroege vogels heeft betrouwbare informatie. 

Uit twee (anonieme) bronnen komt het volgende beeld naarvoren:

Het lijkt erop dat het dier niet in ons land is doodgegaan maar in Polen is doodgeschoten. Wat bij de sectie niet aan het licht is gekomen is later pas ontdekt: Er zijn twee kogelgaten in het lichaam gevonden.

De resten van een bever die in de maag zijn gevonden zouden afkomstig zijn van een dier uit Polen. Dat kan alleen verklaard worden als de wolf in Polen was neergeschoten en naar Nederland getransporteerd is. Het verhaal dat werd dat het een grap was lijkt nu toch de waarheid. 

Update van het DWHC/Universiteit Utrecht

Bij bestudering van die scan en röntgenfoto van het kadaver bleken er op twee plaatsen afwijkingen in het beeld te zitten die niet eerder waren opgemerkt. In het skelet werden restanten van een kogel gevonden. En nadere analyse van de resten van de bever door Naturalis laat zien dat deze waarschijnlijk uit het oosten van Europa kwam. Het komt er dan op neer dat de wolf zijn laatste maaltijd op grote afstand van Nederland heeft gegeten en dat een aanrijding bij Luttlegeest vermoedelijk niet de doodsoorzak was. Het meest waarschijnlijke nu is dat de wolf is doodgeschoten en overreden en dat dit meteen achter elkaar is gebeurd. Vervolgens is de wolf vervoerd en bij Luttelgeest neergelegd.

Naar refdag.nl

Maak jouw eigen website met JouwWeb